Veel voorkomende klachten

Orofaciale klachten zijn klachten in het hoofd, gezicht en/of de hals. Deze klachten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan, waarvan veel oorzaken met (afwijkingen van) de kaak de maken hebben. Veel voorkomende klachten zijn

  • Kaakpijn: pijn in de kaak kan afkomstig zijn van een tand of kies, maar kan ook ontstaan door temporomandibulaire disfunctie (TMD)
  • Tandpijn: tandpijn kan ontstaan door de aanwezigheid van bijvoorbeeld een gaatje of een ontsteking, maar kan ook ontstaan door een andere oorzaak. Bijvoorbeeld overbelasting van een kies door klemmen en/of knarsen.
  • Oorpijn: een drukkend gevoel of stekende oorpijn kan worden veroorzaakt door kaakproblemen.
  • Hoofdpijn: spanningshoofdpijn en migraine kunnen sterk gerelateerd zijn aan problemen met het kaakgewricht en de kauwspieren.
  • Pijn in de spieren/het aangezicht: aanhoudende spierspanning in de kauwspieren kan leiden tot pijn tijdens het praten of eten. Dit kan tevens leiden tot een beperkte mondopening.
  • Kaakknap: een knappend geluid in het kaakgewricht kan wijzen op verplaatsing van de discus (het beschermkussentje) in het gewricht. Bij afwezigheid van pijn is het in veel gevallen niet nodig dit te behandelen.

Bruxisme, ook wel kaakklemmen of tandenknarsen, wordt als een van de mogelijke oorzaken van bovengenoemde problemen gezien. Kaakklemmen is het strak op elkaar duwen van de tanden en kiezen. Knarsen is het over elkaar schuiven van de tanden en kiezen. Beiden kunnen zowel ’s nachts als overdag plaatsvinden en dit gebeurt vaak onbewust. Naast bovengenoemde klachten kan bruxisme ook leiden tot slijtage van het gebit.

Kaakklemmen en tandenknarsen worden vaak veroorzaakt door meerdere factoren. Belangrijke oorzaken kunnen zijn:

  • Stress
  • Gebruik van bepaalde medicatie, alcohol, drugs
  • Slaapproblemen (bijvoorbeeld mondademhaling, snurken, slaapapneu)

Behandelmogelijkheden

Behandeling van bovengenoemde klachten kan vanuit diverse invalshoeken plaatsvinden en het type behandeling hangt dan ook af van de aard van de klachten. Een veel voorkomende behandeling in het voorkomen van kaakklemmen en tandenknarsen in het maken van een bitje. Dit bitje zorgt voor een ontspanning in de kauwspieren en beschermt het gebit. Een dergelijk bitje kan bij ons in de praktijk voor u op maat worden gemaakt.

Daarnaast kan een orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapeut) uitkomst bieden. Door middel van onder andere kaakoefeningen kunnen klachten worden verminderd.

Indien bovengenoemde behandelopties niet of onvoldoende helpen kan botulinetoxine A (‘Botox’) worden gebruikt in de behandeling van kaakklemmen en tandenknarsen. Lees hier meer over deze behandeling.